.
corgi2sm
corgism

Τα καταστήματά μας εξοπλίζονται με τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα ευθυγράμμισης, μια εργασία που εξασφαλίζει μακροζωία στα ελαστικά και άρτια συμπεριφορά του οχήματός σας.

Η σωστή ευθυγράμμιση τον τροχών του οχήματός σας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για ασφαλή και οικονομική οδήγηση. Η απορρύθμιση ή η εσφαλμένη ρύθμιση της γεωμετρίας του αυτοκινήτου σας μπορεί να αποτελέσει σοβαρό κίνδυνο για την ασφάλειά σας καθώς αυξάνονται οι πιθανότητες για παρεκκλίσεις και τράβηγμα του τιμονιού αλλά και για την τσέπη σας, αφού η ανομοιόμορφη και πρόωρη φθορά των ελαστικών σας μαζί με την αυξημένη κατανάλωση καυσίμου είναι δεδομένη.

Η ευθυγράμμιση είναι μια απλή αλλά και ταυτόχρονα σημαντική ρύθμιση καθώς δεν πρέπει να ρισκάρουμε όταν πρόκειται για την ασφάλειά μας, αλλά ούτε να σπαταλούμε άσκοπα λεφτά σε μια εποχή όπου οι τιμές στα ελαστικά αυτοκινήτων και των καυσίμων παραμένουν υψηλές, ενώ το εισόδημα μας και η αγοραστική μας δύναμη μειώνονται δραστικά.

Ενδείξεις ανάγκης για ευθυγράμμιση
Οι ενδείξεις ότι τα όχημά σας χρειάζεται ευθυγράμμιση σε πολλές περιπτώσεις είναι εμφανής, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν είναι ευκολά αντιληπτή η απορρύθμιση. Σύμφωνα με την Michelin ο οδηγός πρέπει να ελέγχει το όχημά του στις εξής περιπτώσεις:

 • Όταν το όχημα χτυπήσει πάνω σε πεζοδρόμιο ή προσκρούσει σε κάποια λακκούβα.
 • Όταν τα ελαστικά σας φθείρονται ανώμαλα ή κατά τρόπο ανομοιόμορφο.
 • Όταν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τράβηγμα τιμονιού ή στην συμπεριφορά του οχήματος
 • Όταν το τιμόνι σας δεν επανέρχεται εύκολα μετά από μια στροφή ή είναι σε θέση στροφής ενώ εσείς πηγαίνετε ευθεία.
 • Όταν αγοράζετε ένα καινούργιο σετ ελαστικών και θέλετε να διαρκέσει όσο το δυνατόν περισσότερο.
 • Όταν αντικαθιστάτε ένα στοιχείο ανάρτησης ή διεύθυνσης
testaligmsm

Βλάβες που Επηρεάζουν την Ευθυγράμμιση

 • Κατά την διάρκεια της ευθυγράμμισης, ο τεχνικός εκτός από την ρύθμιση των παραπάνω γωνιών, πρέπει να ελέγξει σχολαστικά όλα τα μέρη του συστήματος διεύθυνσης για περαιτέρω βλάβες, μιας και υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι παρεκκλίσεις της πορείας του οχήματος οφείλονται σε κάποια σοβαρότερη βλάβη. Οι πιο συνηθισμένες βλάβες οι οποίες επηρεάζουν την ευθυγράμμιση είναι οι εξής:
 • Φθορά στο μπαλάκι ψαλιδιού: Αυτό το εξάρτημα συνδέει το ψαλίδι με το άκρο. Αν κοπεί ή αλλοιωθεί δημιουργεί κενά (τζόγος ) ανάμεσα στο άκρο και το ψαλίδι, με αποτέλεσμα ο τροχός που συνδέεται στο άκρο να χάνει την ευθυγράμμισή του.
 • Φθορά στο ακρόμπαρο: Το ακρόμπαρο είναι ουσιαστικά αυτό που γεφυρώνει τις πλήμνες των εμπρός τροχών με το σύστημα διεύθυνσης. Ανάλογα με την περιστροφή του τιμονιού, η κρεμαγιέρα μετακινείται δεξιά ή αριστερά και τα ακρόμπαρα στρίβουν ανάλογα τον κάθε ένα από τους εμπρός τροχούς. Αν έχει σημαντική φθορά, δηλαδή έχει κοπεί το λάστιχο του, θα έχουμε πάλι κενό (τζόγο) με αποτέλεσμα ο τροχός να χάνει την ευθυγράμμισή του.
 • Φθορές στα silent blocks ψαλιδιών: Είναι λαστιχένιοι σύνδεσμοι που ενώνουν τα ψαλίδια στο αμάξωμα. Αν έχουν κοπεί, το ψαλίδι θα έχει επίσης κενά (τζόγο ) με αποτέλεσμα να έχει κενά και το άκρο με τον τροχό που είναι συνδεμένα με αυτό. Συνεπώς, ο τροχός χάνει την ευθυγράμμισή του.
 • Χαλασμένη ανάρτηση: Ακόμη ένα σημείο που επηρεάζει την ευθυγράμμιση του αυτοκινήτου. Η ανάρτηση ενώνει το άκρο με το αμάξωμα, ενώ η δουλειά της είναι να απορροφά τους κραδασμούς του οδοστρώματος και να μεταδίδει όσο το δυνατόν λιγότερους στα υπόλοιπα μέρη και κατ’ επέκταση στην καμπίνα των επιβατών. Αν έχουμε σημαντική φθορά στο αμορτισέρ (π.χ. σπασμένο καλάμι ), όχι μόνο θα νιώθουμε πολύ έντονα τους κραδασμούς κατά την οδήγηση αλλά θα έχουμε και πρόβλημα με την ευστάθεια του οχήματος (θα αποκλίνει από την πορεία του). Ένας αξιόπιστος τρόπος να μετρήσουμε την κατάσταση των αμορτισέρ και να βγάλουμε έγκυρα συμπεράσματα, είναι να ελεγχθεί το όχημα σε μία γραμμή ΚΤΕΟ, η οποία διαθέτει αμορτισερόμετρο.
 • Φθορές στο σκελετό του ελαστικού: Ένα ελαστικό με στραβό σκελετό, εκτός από το γεγονός ότι δημιουργεί κραδασμούς, επηρεάζει την απόκριση του τιμονιού και έχει ως αποτέλεσμα να «τραβάει» το όχημα προς μια κατεύθυνση.